Türk Kızılayı, son günlerde basında yer alan kan bağışlarında HIV tespiti ve hastanelere kan satışı iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Kurum, bu iddiaların asılsız olduğunu ve kan bağışı süreçlerinin Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği usul ve esaslara uygun olarak yürütüldüğünü belirtti.
Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, kan bağışlarında HIV tespitinin mümkün olduğunu ancak bu durumun "pencere dönemi" olarak bilinen, virüsün kanda tespit edilme süresi olan dönemde gerçekleşebileceğini ifade etti. Kınık, "Virüs alındıktan 6-8 gün sonra kanda saptanabiliyor. Bu süre daha önce 2-3 aydı. Kurum yine kullandığı tarama yöntemleriyle, hepatit B ve C virüslerinin pencere dönemlerini de yarı yarıya düşürdü." dedi.
Ayrıca, bazı basın organlarında Kızılay'ın hastanelere kan sattığına dair çıkan haberlere de sert tepki gösterildi. Kızılay, bu iddiaların iftira olduğunu ve gönüllü kan bağışlarını düşürmeyi amaçladığını belirterek, "Kızılay kan ürünü satmaz" ifadelerini kullandı.
Kızılay, kan bağışlarının gönüllülük esasına dayandığını ve bağışlanan kanların Hepatit B, Hepatit C, HIV ve Sifilis testlerinden geçirildiğini vurguladı. Ayrıca, kan bağışçılarının doğru bilgi vermelerinin önemine dikkat çekildi.
Kurum, bu tür asılsız iddiaların kamuoyunu yanıltabileceğini ve gönüllü kan bağışlarını olumsuz etkileyebileceğini belirterek, vatandaşları doğru bilgiye dayalı hareket etmeye çağırdı.